Nepoznati udari američke nuklearne podmornice

Američka nuklearna podmornica pogodila je nepoznati 'objekt' u Južnom kineskom moru, evo šta je rekla mornarica

Dva zvaničnika američke mornarice, koji su razgovarali s novinskim agencijama pod uvjetom anonimnosti, razgovarali su o detaljima koji još nisu javno objavljeni.

Podmornica američke mornarice s nuklearnim pogonom pogodila je neidentificirani "objekt" dok je bila potopljena u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, izvijestile su u petak ujutro novinske agencije pozivajući se na zvaničnike koji su upoznati s razvojem. Prema izvještajima, dužnosnici američke mornarice objavili su u četvrtak saopćenje u kojem se navodi da nema "ozljeda opasnih po život" i da podmornica ostaje "potpuno operativna"; međutim, izjava je propustila pružiti bilo kakvu jasnoću o prirodi objekta na koji je plovilo naišlo.

Takođe pročitajte | Kina se obrušila nakon što je američki ratni brod prošao pored grebena Mischief u južnokineskom moru

Podmornica klase Seawolf, nazvana USS Connecticut, naletjela je na spomenuti 'objekt' prije pet dana, ali incident nije najavljen prije četvrtka radi održavanja operativne sigurnosti. Izjava koju je izdala Pacifička flota SAD -a bila je prilično kratka i nije spominjalo šta je zapravo objekt, iako je pojašnjeno da je Connecticut i dalje u "sigurnom i stabilnom stanju". Nuklearno pogonsko postrojenje podmornice također ostaje netaknuto, navodi se u saopćenju.

"Procjenjuje se opseg oštećenja na ostatku podmornice", rekla je američka mornarica, ne razrađujući mnogo o lokaciji susreta. Dodalo se da će se incident istražiti.

Dva zvaničnika američke mornarice, međutim, razgovarajući s Associated Pressom pod uvjetom anonimnosti, razgovarali su o detaljima koji još nisu javno objavljeni. Potvrdili su da se incident dogodio u Južnom kineskom moru dok je USS Connecticut provodio rutinske operacije. Prema zvaničnicima, još nije jasno koji je tačno cilj podmornica naišla pod vodom, ali definitivno nije riječ o drugoj podmornici. Jedan od zvaničnika rekao je da je to moglo biti potopljeno plovilo, kontejner ili bilo koja druga vrsta nepoznatih objekata.

Takođe pročitajte | Kineski zračni upadi iznad Tajvana izazivaju američku vojnu moć u Indo-Pacifiku

Uticaj susreta bio je primjetan svima na podmornici, rekli su zvaničnici. Dva mornara zadobila su umjerene ozljede, dok je najmanje devet drugih imalo lakše ozljede poput ogrebotina i modrica. Nakon susreta, podmornica je krenula prema luci Guam radi daljnje inspekcije, dodali su.

Do razvoja dolazi uslijed velike napetosti između Washingtona i Pekinga u Južnokineskom moru, gdje je američka mornarica pokušala osporiti osporavane teritorijalne zahtjeve Kine na malim otocima, grebenima i izdani. Prema CNN -u, podmornica USS Connecticut djelovala je u tim međunarodnim vodama jer su SAD sa svojim saveznicima izvodile veliku multinacionalnu demonstraciju sile u regiji, poznatu kao Carrier Strike Group 21.


Comments

Popular posts from this blog

Kraljica Barbadosa - ali samo za jedan posljednji dan

SAD i Iran nastoje izaći iz ćorsokaka u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Sukobi dok demonstranti traže prestanak nasilja nad ženama