Tesla će preseliti svoje sjedište iz

Tesla će preseliti svoje sjedište iz Silikonske doline u Teksas, kaže Elon Musk

Proizvođač automobila pridružuje se brojnim drugim tehnološkim kompanijama koje posluju u Austinu. Dell Technologies je osnovana u gradu, a Apple Inc. i Facebook Inc. imaju veliko prisustvo. Oracle je prošle godine rekao da će preseliti svoje sjedište u Austin iz Silicijske doline.


Tesla Inc. seli svoje korporativno sjedište u Austin u Teksasu, gdje se nova tvornica modela Y i nadolazećeg Cybertrucka bliži kraju, preselivši se iz Kalifornije nakon što je Golden State postao dom već 18 godina. Izvršni direktor Elon Musk najavio je preseljenje u tvornicu u Austinu u četvrtak na sastanku dioničara proizvođača električnih vozila.

Tesla je od svog osnivanja 2003. godine sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji, lisnatom predgrađu Silikonske doline u kojem se nalaze Univerzitet Stanford i nekoliko kompanija rizičnog kapitala. - centralno smješten između dvije obale - postao je njegovo težište u SAD -u.

Muskova odluka da preseli sjedište u Teksas dolazi usprkos rastućoj nelagodi među nekim kompanijama zbog politike države, poput nedavnog zakona o pobačaju - koji je privremeno blokiran - i nastojanja da se ograniče biračka prava. 

Ali Tesla je samo posljednja kalifornijska kompanija koja se preselila u Teksas, koji ima manje poreze, niže troškove života i manje poslovnih propisa. Hewlett Packard Enterprise Co. premjestilo je svoju bazu u Houston, a Charles Schwab Corp. premjestilo je svoje sjedište u područje Dallasa iz San Francisca.

"Pozdravljamo Teslu kući!" Gradonačelnik Austina Steve Adler rekao je u e -poruci. "To je tehnološka kompanija koja stvara čiste poslove, poslove srednje vještine koji su potrebni Austinu."

Proizvođač automobila pridružuje se brojnim drugim tehnološkim kompanijama koje posluju u Austinu. Dell Technologies je osnovana u gradu, a Apple Inc. i Facebook Inc. imaju veliko prisustvo. Oracle Corp. je prošle godine priopćio da će preseliti svoje sjedište u Austin iz Silikonske doline, jedne od nekoliko transplantacija u glavni grad države Texas tokom pandemije.

"Ovo je najnoviji trofej ekonomskog razvoja na zidu guvernera Abbotta", rekao je u četvrtak telefonom John Boyd, savjetnik za korporativno preseljenje sa sjedištem u Princetonu, New Jersey. Ovaj potez važan je u naporima države da privuče tehnološke talente, kao i u nastojanjima Tesle da lansiranjem svog novog pickupa privuče veći broj američkih potrošača, rekao je.

"Tesla pokušava proširiti svoj brend i privući se u Srednju Ameriku", rekao je Boyd.

Musk je rekao da Tesla ne napušta Kaliforniju, ističući kako će proizvođač električnih automobila nastaviti širiti proizvodnju u državi i ima za cilj povećati proizvodnju u svojoj tvornici vozila u Fremontu-i u svojoj tvornici akumulatora u Nevadi-za 50%.  

“Nastavit ćemo širiti naše aktivnosti u Kaliforniji. Ne radi se o tome da je Tesla napustio Kaliforniju ”, rekao je. 

Ured guvernera Kalifornije Gavina Newsoma i državna agencija za ekonomski razvoj nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. 

Bilo je nekoliko naznaka da se takav potez uskoro spremao. Musk, najbogatija osoba na svijetu prema Bloombergovom indeksu milijardera, preselio je svoju privatnu fondaciju u Teksas u decembru. Zachary Kirkhorn, Teslin glavni finansijski direktor, kupio je kuću u okruženom području Austina, a Tesla je iz Austina predstavio svako svoje posljednje dva priopćenja za javnost. 

Musk se prošle godine i sam preselio u Teksas kako bi se usredotočio na dva velika prioriteta svojih kompanija: novo SpaceX vozilo Starship, u razvoju na obali Meksičkog zaljeva u blizini Brownsvillea i Teslinu Gigafactory u Austinu. Teksas nema porez na dohodak građana, dok Kalifornija svojim najbogatijim stanovnicima nameće najveće namete za lični dohodak u državi. 

Teksas je treće najveće tržište kompanije u SAD-u nakon Kalifornije i Floride, iako dugogodišnje protivljenje trgovaca automobilima znači da ne može direktno prodavati svoje električne automobile. 

Tesla je 2010. kupio zatvorenu fabriku automobila preko zaljeva San Francisco u Fremontu. Otprilike 10.000 ljudi radi u tvornici, bivšem zajedničkom ulaganju između General Motors Co. i Toyota Motor Corp., a mnogi drugi Teslini zaposlenici rade u izložbenim salonima, servisnim centrima i uredima širom regije. 

Muskova dugogodišnja veza s Kalifornijom pogoršala se u proljeće 2020. godine tokom prvog vala koronavirusa. Kada je okrug Alameda naredio da se proizvodnja zaustavi u Teslinoj fabrici u Fremontu, Musk je otvoreno prkosio službenicima javnog zdravstva zatvarajući se kasno i otvarajući ih ranije, proglašavajući pravila "fašističkim" na poziv o zaradi. 

Nakratko je tužio županiju, ali Tesla je nastavio širiti svoj trag u Golden Stateu. Nova "Megafactory" koja će proizvoditi Mega pakete-proizvod za skladištenje energije koji Tesla prodaje komunalnim preduzećima-u izgradnji je u gradu Lathrop u centralnoj dolini.

Comments

Popular posts from this blog

Kraljica Barbadosa - ali samo za jedan posljednji dan

SAD i Iran nastoje izaći iz ćorsokaka u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Sukobi dok demonstranti traže prestanak nasilja nad ženama