Sukobi dok demonstranti traže prestanak nasilja nad ženama

Interventne policije u Turskoj i Meksiku ispalile su suzavac i dimne bombe na demonstrante pozivajući na prekid nasilja nad ženama.

U meksičkom gradu Guaymas, tri osobe su ubijene u očiglednom napadu na gradonačelnicu.


A u turskom gradu Istanbulu izbili su sukobi sa snagama sigurnosti.


Održani su i veliki skupovi u Barseloni, Parizu i Londonu povodom obilježavanja međunarodnog dana eliminacije rodno zasnovanih napada.


Meksički mediji navode da su u incidentu u Guaymasu naoružani napadači upali u gradsku općinsku palatu, ubili demonstranti i dvojicu muškaraca - državnog radnika i tjelohranitelja gradonačelnika Karle Córdove, koji je u to vrijeme bio u palači.


Očevici su rekli lokalnim novinarima da su čuli da je na vratima zgrade eksplodirala nešto poput granate, prije nego što su odjeknuli pucnji.


Identitet napadača i njihovi motivi ostaju nepoznati.


Postojao je još jedan skup u Meksiko Sitiju, na kojem su gomile skandirale "ni jedna (žena) manje" tražeći da se prekine femicid - namjerno ubistvo žena zbog njihovog spola.


"Uvijek protestiramo i to ne bi trebalo biti ovako, nasilje mora prestati kad-tad", rekla je demonstranka Laura Valle za novinsku agenciju Reuters. "Primjećujemo da vlasti ne postupaju po tome, na primjer, kada to prijavimo [nasilje]", dodala je ona.


Policija je ispalila dimne bombe na malu grupu demonstranata sa čekićima koji su pokušali da im zgrabe štitove.


Najmanje 10 žena i djevojaka ubijeno je svakog dana u toj latinoameričkoj zemlji, navodi Amnesty International .


"Femicide Mexico! Ubijaju nas!" jedna žena je navodno vikala tokom tuče s policijom.


Neki demonstranti sa kapuljačama bacali su na policiju flaše, kamenje i baklje, javljaju lokalni mediji. Sedamnaest ljudi, uključujući 10 policajaca, povređeno je tokom marša, saopštila je policija .


Demonstranti osuđuju povlačenje Turske iz sporazuma

Demonstracije na istanbulskom trgu Taksim uslijedile su samo nekoliko mjeseci nakon što se Turska povukla iz međunarodnog sporazuma usmjerenog na zaštitu žena .


Policija se sukobila sa demonstrantima dok su ih pozivali da se raziđu sa tog područja.


Mnogi demonstranti su prikazani kako drže transparente, dok su drugi pozivali vladu da podnese ostavku zbog njenog povlačenja iz Istanbulske konvencije u junu.


Neki u stranci turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana tvrdili su da sporazum nije u skladu s konzervativnim vrijednostima Turske. Erdogan je rekao da će Turska koristiti lokalne zakone da zaštiti žene.


Kampanja 'Crno-bijela' naglašava turski femicid

Stotine ljudi pridružuje se maršu na Dan mrtvih žena u Meksiku

"Žene se ubijaju", rekao je Rojtersu jedan demonstrant. „Oni se javno ubijaju. Od juna smo počeli da se udaljavamo od garancija koje nas štite.


"Mi ovo ne prihvatamo i nećemo prihvatiti i nastavićemo da se borimo".


Prema grupama za ljudska prava u Turskoj, ove godine je do sada ubijeno 345 žena.


Comments

Popular posts from this blog

Kraljica Barbadosa - ali samo za jedan posljednji dan

SAD i Iran nastoje izaći iz ćorsokaka u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma